Archive for November, 2015

Refurbishment of existing dwelling Henry Street, Enniskillen, Co. Fermanagh

Posted on: No Comments

The building was stripped back to its original 1974 timber frame which exposed the need for some bracing of the external walls.

The entire external wall is to be lined with plywood and reinsulated plasterboard is also to go on top of this.

Upper level stripped back

Upper level stripped back

Wall bracing and stud partitions

Wall bracing and stud partitions

The entire lower level was opened for development and is to accommodate 3 bedrooms and a bathroom.  Two of the bedrooms are to include ensuite shower rooms and dressing rooms.  The central area at the base of the stairs is to act as a “chill” area.  The chill area and the bedrooms are all to lead out onto the water’s edge.

Lower level stud work and stairwell

Lower level stud work and stairwell

 

Lower level

Lower level

The upper level is to feature an open plan kitchen, dining, living and study area with the master bedroom at the northern end and a utility at the southern gable.

The existing railings are badly rusted and are to be replaced with stainless steel and glass.  The walkway which forms a roof over the lower level is to be waterproofed and given a non slip coating.   It is hoped to fix the new railings on the outside of the concrete slab to maximise the area.

Existing External railing

Existing External railing

 

Please don’t forget to like our page and to share this post to follow the progress of dwelling.

Refurbishment of existing dwelling, Henry Street, Enniskillen, Co. Fermanagh

Posted on: No Comments

 

Henry Street Exterior

Henry Street Exterior

Exterior - Lake view

Exterior – Lake view

View from West Bridge

View from West Bridge

We were engaged to refurbish a 1970’s timber frame building set on a blockwork base on a piled foundation, in the centre of Enniskillen.  The site came with its own private jetty and a water frontage to die for.  The upper level has the dreaded “beauty board” throughout and the biggest room in the house was just 3.5m x 4.3m (11’6” x 14’).  The entire lower level of 143 sq.m (1540 sq. ft.) is vacant with the exception of a single oil tank.  Apparently the lower level had been built with the hope of running a café to serve the passing traffic on the lake but commercial parking became a stumbling block.

 

Kitchen

Kitchen

Living room

Living room

Dining room

Dining room

 

The timber frame and roof structure has to be strengthened, a pumping station installed to allow full development of the lower level and some major damp proofing of the existing balcony will be required to prevent ingress of water at the lower level.  For the aesthetics of this “scout hut” the entire external fabric will have to be upgraded.  Our Client has requested a contemporary look to match his internal furnishings and fittings.  A metal deck roof is planned along with a painted treatment to the timber boarding on the upper level and a stone finish to the lower level.  The rusting steel railings are to be replaced with glass and stainless steel and the entire building is to be upgraded in terms of insulation, air tightness and heating/ventilation.

 

Central corridor

Central corridor

 

Bedroom

Bedroom

 

Our Client has asked that the overall design would reflect the buildings location on the water’s edge.

about Allan Curran Architects

We live and work in an area with its own unique character and history, and our practice strives to create buildings that reflect a regional identity by respecting both our traditional past and our forward- looking present. We are committed to providing a quality service in terms of our design and our administration, and guarantee that our work is tailored to suit the needs of each individual client.